VALOISIA 2023

VALOISIA 2023

100 x 100 x 4cm

Akryylimaalaus kankaalle. Lisäksi uv- ja fosforimaali.

Myyty. Koti Muuramessa.

Kaikki maalauksessa symboloi kasvua, uutta, alkua ja jatkuvuutta. Poro on saamelaistarinoiden keskeinen hahmo ja elämää ylläpitävä Hirvi on mukana maailmankaikkeuden alussa ja lopussa. Poro on Lapin symboli ja Kalevala viittaa poroon puhuessaan siitä. Naapurimaissa ”poro” on myös suomalaisturisteista käytetty sana.

Kaikki porot kasvattavat sarvet joka vuosi. Urokset pudottavat ne parittelukauden jälkeen syksyllä ja naaraat poikimisen jälkeen keväällä. Jos poro menettää sarvensa tai ne katkaistaan, sen asema ryhmässä heikkenee. Symbolisesti sarvet edustavat uudistumista, kasvua, luovaa voimaa ja seksuaalisuutta. Sarvet kuvaavat myös voimaa, kunniaa ja voimaa. Ne ovat metafora kuolemasta ja uudestisyntymisestä.

Eksyin tiedonhankintapolulla jatkuvasti Auringon ja jumaluuden aiheiden äärelle. Pidin siitä, miten aurinkojumala kuvattiin sekä mieheksi että naiseksi; kuin jumalalliset sarvetkin kasvavat kaikille. Maalauksen nimi tai muoto eivät päätä katsojan puolesta sitäkään, mikä taustalla hehkuu. Ihan kuin tämäkin asia olisi tulkinnanvarainen.

Mitä tulee saamelaisrumpujen symboleihin, huomaan tanssivani munankuorilla, vaikka niitä ”sallitaan” käyttää taiteessa. Olen uskaltanut sisällyttää kaksi symbolia; aikuisella porolla on noidan merkki silmässään ja merkki pokasen silmässä merkitsee jumalten suosiota. Minua kiehtoi myös maailman jakautuminen kolmeen kerrokseen. Universin huumoria on myös se, kuinka nämä kaksi merkkiä muistuttavat toisiaan.

Värit nousivat tulen pakkasesta, revontulien purppurasta, sinisestä hetkestä ja kuolleiden puiden harmaasta. Erikoismaalit venyttivät sävyjä epärealistisiin mittoihin. Kaikkea yhdisti leikki valon kanssa.

Millaisia ​​salaisuuksia piilee pimeydessä. Missä jumalallisuus loppuu ja kuolevaisuus alkaa? Ovatko noidat ja jumalat vain toistensa heijastuksia?

YHTEYS 2023 tilaa uutiskirje eevakart lumoudu taiteesta subscribe

Tilaa uutiskirje!

Tilaajana saat ilahtua taideuutisistani ensimmäisten joukossa.

Ei roskapostia! Lue lisää tietosuojaselosteesta INFO-sivulta.

Uutiskirjeen tilaamisen lisäksi voit seurata taidematkaani somessa, jossa julkaisen sisältöä nimimerkillä @eevakart Facebookissa ja Instagramissa.