SUOJELIJA (Guardian) 2022

30cm x 40cm

Akryylimaalaus kankaalle.

500€

Noita sylki kerran veteen ja pahat henget antoivat sille piruuttansa hengen. Käärmeen synnystä on monia tarinoita, joissa se liitetään pahaan, kuten Raamatun syntiinlankeemuskertomuksessa. Käärmeellä on erityisasema vanhan kansan uskomuksissa; toisaalta sitä pelättiin ja toisaalta palvottiin.

Tämä pelätty ja ristiriitainen hahmo liittyy vahvasti hyvään onneen, vartiointiin ja suojelukseen. Symboliikkaan kietoutuu myös vaaran, epäluulon ja pelonkin siemeniä. Käärme oli pyhä ja maaginen ,shamanistisenakin pidetty eläin. Käärmeen osia on piilotettu taikakaluina kodin rakenteisiin vahvistamaan suojaa pahalta. Suomalaiseen kulttuuriin kuului rautakaudelta saakka myös ns. elättikäärmeiden pitäminen, jotka suojelivat karjaa ja takasivat hyvän sadon ja onnen perheelle. ”Kodinhaltijoita” palvottiin ja lahjottiin ”uutisilla”; esimerkiksi viljasadon ensimmäisillä jyvillä ja lehmän ternimaidolla. Mutta myös ensimmäisellä rintamaidolla. Mutta kyyllä on oma tarinansa ja miellyhtymänsä, jotka liittyy sen myrkyllisyyteen.

Käärmeen alla olevat kiemuraiset muodot näyttivät nesteeltä ja mieleeni juolahti kulta -ihana, toisiaan korostava kylmän ja lämpimän liitto, ajattelin. Kulta symboloi vaurautta ja rikkauksia. Lisämerkitys sekä synonyymi löytyi lukiessa: herkullista on, että käärmeille uhrattua rintamaitoa sanotaan nykyäänkin ”kultapisaroiksi”. Rintamaitohan antaa vastasyntyneelle suojan moneen ja maito on runsauden ja rikkauksien symboli. Tietysti.

🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 This painting is strongly associated with the symbolism of luck and guardianship. In Finnish tradition, snakes were regarded as protectors of the homestead, ensuring a good harvest among other things. On the other hand there was an element of danger, since this particular snake (viper) is poisonous. Parts of snakes were hidden as talismans in the structures of the home, and the homestead’s ”livestock snake” was appeased by giving it the first harvest, such as grains and the first milk from newly calved animals, known as ’golden drops’. The snake and the liquid gold in the painting symbolize wealth and prosperity. The ”Guardian” brings success, protection, and health to the home.

Each of my paintings has its own story, which you can explore on my website or on social media. Buy this piece by e-mailing me on eeva@eevakart.com and immerse yourself in the Nordic landscape of the mind and get enchanted by art!

HALUAN OSTAA TÄMÄN MAALAUKSEN!

Ota yhteyttä tällä lomakkeella.

    YHTEYS 2023 tilaa uutiskirje eevakart lumoudu taiteesta subscribe

    Tilaa uutiskirje!

    Tilaajana saat ilahtua taideuutisistani ensimmäisten joukossa.

    Ei roskapostia! Lue lisää tietosuojaselosteesta INFO-sivulta.

    Uutiskirjeen tilaamisen lisäksi voit seurata taidematkaani somessa, jossa julkaisen sisältöä nimimerkillä @eevakart Facebookissa ja Instagramissa.