Revontulet 2022 eevakart maalaustaide taide maalaus lumoudu taiteesta

REVONTULET 2022

Halk. 80cm

Akryylimaalaus kankaalle.

Koti Jyväskylässä

Kaikki luonnonilmiöt ja -olennot ovat kautta aikoijen saaneet ihmiseltä sekä nimen ja tarinan. Revontulilla on lukemattomia nimiä ja syntytarinoita, joista käsittelen tässä typistetysti vain suomalaisia versioita (ihan vain tilanpuutteen vuoksi). Revontulia on aina pidetty kulttuurista riippumatta tuonpuoleisen maailman ilmiönä.

Pakanallisen ja kristillisen ajan taitekohtaan sijoittuvassa Kalevalassa käytetään revontulista sanoja Pohjolan Portit ja Tuliset patsaat. Suomenkielessä revontulia kutsutaan myös sanoilla rutjat, ruijan valkea ja taivaanvalkeat. Niiden loimuamista kuvaillaan verbeillä pohjanen välyää, pohjoinen seilaa ja välyt palaa.

Yleisen myytin mukaan maaginen olento tulikettu, tulikko tai tulirepo on jokaisen metsästäjän eeppinen saalishaave. Sen saajasta tulisi rikas ja kuuluisa. Sen turkki hohti pimeässä ja kipunoi kosketuksesta. (Tähän kietoutuu tieteellinen totuus staattisen sähkön varaamisesta -aikalaisten maaginen tapa selittää asia!). Tuntureilla juokseva Tulikko sytytti kipinöillään taivaan palamaan, mistä sana revontulet tulee. Mielenkiintoista on myös se, että Kanadan intiaaneilla on vastaavanlainen tarina karhusta.

Täytyy myöntää, että minulla oli neonvärejä kohtaan ennakkoluuloja, mutta ne muuttuivat myönteisimmäksi tämän taulun myötä. Ehkä olen niin mieltynyt myös murrettuihin, harmaisiin ja ruskean sävyihin, että tuntui elämysalueelta käyttää pelkästään ”luonnottoman” kirkkaita neon värejä mustan kaverina.

HALUAN TILATA OMAN TAIDEMAALAUKSEN!

Ota yhteyttä tällä lomakkeella.

    YHTEYS 2023 tilaa uutiskirje eevakart lumoudu taiteesta subscribe

    Tilaa uutiskirje!

    Tilaajana saat ilahtua taideuutisistani ensimmäisten joukossa.

    Ei roskapostia! Lue lisää tietosuojaselosteesta INFO-sivulta.

    Uutiskirjeen tilaamisen lisäksi voit seurata taidematkaani somessa, jossa julkaisen sisältöä nimimerkillä @eevakart Facebookissa ja Instagramissa.