MAALAUS TAIDE TEOS EEVAKART.COM PINNAN ALLA 2023

PINNAN ALLA 2022

80cm x 100cm

Akryylimaalaus kankaalle. Lisäksi kultaista metallilehteä.

1300€

katso video pinnan alla eevakart

Katso Pinnan Alla 2022 maalauksen esittelyvideo klikkaamalla kuvaa tai tätä linkkiä!

Näkki, Ahti, Vellamo, Iki-Turso, vesihiisi, merenneito, vedenneito, vetehinen ja vedenväki. Kaikki menneisyyden suomalaisia maagisia hahmoja ja jumalia, joiden läsnäolo näkyy tänäkin päivänä tavallisessa arjessa. Veden olentojen tarkinoihin liittyy vahvasti opetus varoa hukkumasta, kunnioitus Luontoa kohtaan ja kalansaanti(esim. heittämällä lantteja vesistöön loitsun kanssa saattoi turvata kalaonnen). Tämä aihe on niin mahtava, että karsin tarinaosioon vain suoraan tauluun liittyvän.

Missä vesistö, siellä tarina vedenhaltijoista. Jokaisella vesistöllä oli oma luonteensa. Puhtaassa ja rauhallisessa vesistössä asui viatonta ja puhdasta väkeä (usein lapsia) ja sen vedessä oli parantavia voimia. ”Vesi vanhin voitehista”-lääke otetttiin juuri sellaisen väen vesistöstä. Samalta väeltä pyydettiin myös unen kautta neuvoja parantamiskeinoihin. Uskottiin myös, että jos vedenhaltija oli ihmiselle suopea, ei hänen nimeään saanut sanoa tai taika rikkoutuisi.

Vesi on feminiininen elementti, joka symboloi puhtautta ja hedelmällisyyttä. Arkkisymboliikka on universaali: useimmat maailmansynty-kertomukset alkavat vedestä. Se on myös siirtymäreitti Elämän ja Kuoleman välillä. Puhtaus, viattomuus ja rauhallisuus liittyvät myös lapsia symboloivaan, simpukan sisällä syntyneeseen helmeen.

Simpukat ja kotilot ovat synonyymiltään Näkinkenkä (mikä on hauskaa siksikin, että suomalaisilla vedenhahmoilla oli useimmiten jalat eikä pyrstöä!). Afrodisiakkinakin käytetyt simpukat symboloivat seksuaalisuutta, naisellista voimaa ja hedelmällisyyttä (Suomessa lapsettomien yhdistyksen nimi on Simpukka). Simpukassa ja kotiloissa toteutuu myös kultainen leikkaus, eli numeerinen koodi ja kauneuden mitta, joka symboloi Elämää.

Tulikärpästen merkityskin on harmoniassa kaiken kanssa. Valo-toiminto on vain naarailla ja sen ainoa tehtävä on löytää parittelukumppani. Symboliikassa toistuivat seksuaalisuuden ja hedelmällisyyden teemojen lisäksi Elämän Ihmeet, taianomaisuus sekä uuden luominen. Väreistä esitän vain vallitsevan turkoosin, jolla sanotaan olevan viilentävä ja rauhoittava vaikutus, ja se symboloi tietoisuutta, meditointia ja luovuutta

Punaiset lumpeet ovat Suomessa rauhoitettu kukka. Suomenlummetta ei löydy muualta Pohjoismaista. Sen kukat ovat yleensä valkoisia, mutta joskus myös punaisia tai sinipunaisia. Myrkyllisen lumpeen tieteellinen nimi Nymphaea tulee kreikkalaisilta, kauneudeltaan verrattomilta ja useimmissa tarinoissa kohtalokkailtakin luonnonhengettäriltä. Mieltäni kutittaa se, että ruotsiksi lumpeen kukka on sanatarkasti Näkin ruusu. Kukinto aukeaa vain päivällä, mutta maalauksessani on yö. Ehkäpä kukat kurottavat tulikärpästen valoon, luullen niiden ihmeitä Päiväksi.

Symboliikka, entisajan uskomukset, etymologia, pohjoisen mytologiat, biologia ja vanhan kansan tarinat kietoutuivat näin tällä kertaa. Omat salaisuudet julkipiiloitettuina, syvät, kauniit ja voimakkaat Tunteet. Halu suojella rakkainta, tärkeintä, mikä on arvokkainta. Rauhoitettu, viehättävä ja vaarallinen. Naisen Voima, Äidin Sydän, ihmisen myrskyt kukkivan pinnan alla.

pinnan alla 2022 eevakart lumoudu taiteesta maalaustaide alkuperäismaalaus akryylimaalaus taideteos

HALUAN OSTAA TÄMÄN MAALAUKSEN!

Ota yhteyttä tällä lomakkeella.

    YHTEYS 2023 tilaa uutiskirje eevakart lumoudu taiteesta subscribe

    Tilaa uutiskirje!

    Tilaajana saat ilahtua taideuutisistani ensimmäisten joukossa.

    Ei roskapostia! Lue lisää tietosuojaselosteesta INFO-sivulta.

    Uutiskirjeen tilaamisen lisäksi voit seurata taidematkaani somessa, jossa julkaisen sisältöä nimimerkillä @eevakart Facebookissa ja Instagramissa.