KURJEN KUU 2021

20cm x 30cm x 3,5cm

Akryylimaalaus kankaalle. Lisäksi fosforimaalia ja hopeista metallilehteä.

Koti Vantaalla.

Tähän maalaukseen minulle ilmestyi ylväs ja yksinäinen kurki. Muistan useammankin kerran nähneeni pelloilla lauman näitä upeita olentoja. Muistojen, tarinoiden ja aiheiden tutkiminen on paitsi inspiroivaa myös selittävää. Taustan pyöreää muotoa luulin aluksi auringoksi. Ruosteen ja punaisten sävyt olisivat mielestäni toimineet paremmin kultaisella metallilehdellä, mutta koska ne olivat loppuneet, uskaltauduin intuitiivisesti käyttää sitä mitä oli. Lopputulos paljastuikin myyttiseksi verikuuksi. Ja heillä on harmoninen yhteistarina.

Kurkea pidetään lintujen kuninkaana ja tuomarina niiden käräjillä. Vanha kansa ennustaa kurjen liikkeistä säätä ja sesonkeja. Kurjen sanotaan varoittavan myös hauraista jäistä. Sitä on sanottu myös taikuriksi, joka pystyy lupaamaan ihmisille aarteita, kuten etelänmailta tuotuja kultakimpaleita ja jalokiviä. Niitä on pidetty myös haltijoiden lemmikkeinä ja kanssajumalina.

Muinaissuomalaiset uskoivat kurkien kannattelevan koko taivaankantta, josta tänäkin päivänä kielessä jäänne ”kurkihirsi”. Kurki symboloi paitsi vastuunkantoa, myös valppaus ja tarkkaavaisuus kuuluvat siihen liitettyihin merkityksiin, mikä sopii lajikäyttäytymiseen. Kalevalassa vartioiva kurki herää Lemminkäisen lauluun ja hälyttää Pohjolan asukkaat Sammon ryöstäjien takaa-ajoon.

Punainen kuu on niinsanottu verikuu, joka syntyy täysikuun joutuessa maapallon varjoon. Punainen väri johtuu maapallon ilmakehässä olevasta, jonka ihmissilmä näkee punertavana. Verikuu on tulkittu kaikkina aikoina ja kaikissa kulttuureissa kielteiseksi ennusteeksi; sotaa, nälänhätää, kuolemaa ja vitsauksia. Jopa kristinuskon pääsiäinen on ajoitettu niin, ettei verikuu voi ilmestyä silloin. Tänäkin päivänä suomalaisten mielleyhtymät ovat negatiiviset.

Mutta minä näen kauneutta, harvinaisen luonnonilmiön, valon ja värien tanssin. Kurjen Kuu 2021 on maalaus, jossa voi nähdä Kuninkaallisen Luonnon, joka tarkkailee valtakuntaansa. Mitä lie ennustavat yhdessä, varmasti jotain kaunista.

Kiinnostuitko maalauksistani? Ota yhteyttä!

    YHTEYS 2023 tilaa uutiskirje eevakart lumoudu taiteesta subscribe

    Tilaa uutiskirje!

    Tilaajana saat ilahtua taideuutisistani ensimmäisten joukossa.

    Ei roskapostia! Lue lisää tietosuojaselosteesta INFO-sivulta.

    Uutiskirjeen tilaamisen lisäksi voit seurata taidematkaani somessa, jossa julkaisen sisältöä nimimerkillä @eevakart Facebookissa ja Instagramissa.