maalaukset teos taide eevakart.com kaja ja kuu
KAJA JA KUU 2022

KAJA JA KUU 2022

Halkaisija 80 cm

Akryylimaalaus kankaalle. Lisäksi kultaista lehtimetallia sekä fosforimaalia.

Koti Pohjois-Suomessa

Arktinen kettu on pieni naali, joka on erittäin uhanalainen. Tämä kaunis olento asuu pohjoisella napa-alueella. Suomesta löydettiin syksyllä 2022 ensimmäistä kertaa 26 vuoteen onnistuneesti pesivä naalipari ja niiden kolme pentua.

Saamelaisten sille antama nimi njálla on siirtynyt suomenkieliseen muotoon ”naali”. Luonteeltaan kettu on erittäin utelias ja rohkea. Sinisilmäisyydellä on oma merkityksensä luottamuksen vertauskuvana, jota käytetään helposti väärin.

Naali kettu liikkuu kaikkina vuorokaudenaikoina ja lisääntyy yksiavioisena. Sekä uros että naaras hoitavat pentuja, mikä vei ajatukseni yhteenkuuluvuuteen ja kahden puolen kokonaisuuteen.

Taustalla oleva pyöreä ja lämmin kultainen muoto vaikutti sopivalta korostaa sinisen sävyjä ja turkin pehmeyttä. Ketun turkki on yksi maailman lämpimimmistä; niiden turkissa on 1700 karvaa yhden neliösenttimetrin alueella!

Lempeä luonto yhdessä upean turkin kanssa teki siitä helpon saaliin turkismetsästäjille. Ihmiset ovat syy sukupuuttoon ja sen eloonjäämiseen; naali on elossa vielä toistaiseksi. Ilman suojelutoimia se olisi jo kadonnut maailmasta.

Kaksi saamelaisrummun merkkiä paljastuu vasta pimeässä; vasemmalla aurinko ja oikealla kuu. Auringon muinainen suomalainen nimi on ”Kaja”. Näillä kahdella on kiistaton symbioosi kaikissa kulttuureissa ja legendoissa, uskonnon, filosofian, ihmisluonnon ja psykologian pohdinnassa.

HALUAN TILATA MAALAUKSEN!

Ota yhteyttä tällä lomakkeella ja kerro millainen Taide lumoaa Sinut?

    YHTEYS 2023 tilaa uutiskirje eevakart lumoudu taiteesta subscribe

    Tilaa uutiskirje!

    Tilaajana saat ilahtua taideuutisistani ensimmäisten joukossa.

    Ei roskapostia! Lue lisää tietosuojaselosteesta INFO-sivulta.

    Uutiskirjeen tilaamisen lisäksi voit seurata taidematkaani somessa, jossa julkaisen sisältöä nimimerkillä @eevakart Facebookissa ja Instagramissa.