Uusikuu 2023
40 x 60cm
Akryylimaalaus kankaalle + UV- ja fosforimaali
Myyty. Koti Kiimingissä.
Tunnistatko tämän vedestä nousevan Neidon? Tämä vihreistä vesistä ilmestyvä Jumalatar vei ajatukseni naisellisuuteen, veden elementtiin ja primitiivisiin voimiin. Abstraktista löytynyt aihe haastoi kuvaamaan vettä sekä naishahmon. Paljosta piti luopua, jotta sain irrotettua hahmon esiin. Huomasin pohtivani paljon naiseuden käsitettä sekä sen esittämiseen liittyvää. Kokeilin teknisesti myös uutta tekstuuria sekä suihkemaalausta.
Ympäröivä maailma on ehtymätön ja yltäkylläinen inspiraation lähde. Yritän ohjata rönsyilevää, kaikkea ihmettelevää mieltäni rajaamalla tarinaa muutaman pääilmiön pariin. Auringonpimennys, uusikuu, vuorovedet ja planeetat muodostavat jälleen naiseuteen liittyvän liiton symbolisesti ja visuaalisesti.
Auringonpimennyksiä pidettiin entisaikoina kauhistuttavina enteinä pahasta. Outo ilmiö sai eläimetkin käyttäytymään oudosti ja kukat sulkeutumaan. Mystisesti ne tapahtuvat aina uuden kuun ja täysikuun aikana, kun vuorovesi on korkeimmillaan. Vuorovesi tarkoittaa auringon ja kuun painovoiman sekä maan pyörimisliikkeen aiheuttamaa vedenpinnan laskua ja nousua meressä. Korkein vaihe on nimeltään vuokse ja matalin vaihe on luode. Kuin meren hengitys tai pulssi. Voimakas ilmiö aiheuttaa voimakkaita virtauksia ja hyökyaaltoja.
Uusikuu on kuun vaihe, jossa se jää kokonaan ilman auringonvaloa. Kuuhun perustuvissa kalentereissa se aloittaa uuden kuukuukauden. Mieltäni kutkuttaa se, että tänäkin päivänä lähes viidennes kaikista maailman ihmisistä perustaa ajanlaskunsa pelkästään kuuhun. Taivaankappaleiden elämälle on jokaisella kulttuurilla oma mytologiansa. Useimmiten kuun ja auringon suhteeseen liitettiin rakkaudellinen tarina, variaatioita on valtavasti! Useimmiten kuu kuvailtiin jumalattareksi, joka eli kokonaisen naiselämän kiertäessään, nuoresta neidosta täysikuiseksi äidiksi, vanhuksesta kuolemaan.
Tarinoiden Jumalattaria on kunnioitettu, pelätty, palvottu ja lepytelty. Vedessäkin uskottiin olevan henkiä ja voimia, nimettyjäkin hahmoja. Esimerkiksi veden Jumalattarelta Vellamolta (Ahdin emäntä) pyydettiin kalaa ja suojelusta. Kaunis ja hyvä Vellamo huolehti myös aalloista ja suotuisista purjehdussäistä. Kalevalassa Väinämöinen saa Vellamolta huutia erehdyksen seurauksena. Ajatus vie sieltä myös Ainoon, jonka veli Joukahainen oli luvannut tämän Väinämöiselle. Kuvankaunis nuori neito mielummin hukuttautui, kuin suostui vanhuksen morsiameksi.
Viimeviikolla Venus ja Jupiter tervehtivät toisiaan lähietäisyydeltä. Tämä tuntui niin erikoiselta, että talletin ilmiön mukaan maalaukseen. Venusta kutsuttiin aiemmin nimillä Kointähti, Aamutähti, Iltatähti ja Ehtootähti. Nimi Venus tuli roomalaisen mytologian rakkauden Jumalattarelta. Sen tähtitieteellinen symboli on sama kuin mitä käytetään naisen ja naisellisuuden symbolina. Maskuliininen Jupiter on saanut nimensä niinikään roomalaisesta mytologiasta, taivaan ja sen ilmiöiden Jumalalta. Mielenkiintoista ja maineelleen sopivaa on myös, että Jupiterilla on 92 kuuta.
Kaikki liittyy taas toisiinsa harmonisena sekamelskana sikinsokin. Kuinka monimuotoinen, mukautuva, vaikuttava ja suhteellinen osiensa summa onkaan. Kaikki Luonnonvoimat ja kosmiset asennot Naisessa. Miten katseen kohde muuttaa merkitystään riippuen katsojasta, kaikki ne roolit sisältä ja ulkoa. Kaikki lahjat ja kiroukset, oikeudet ja vastuut, aarteet ja taakat, koruton kuninkaallinen, jumalainen kuolevainen. Ja tässäkin työssä kaikki henkilökohtainen ja yksityinen on piilotettu julki, niinkuin kaikissa muissakin.
Uutiskirjeen tilaamisen lisäksi voit seurata taidematkaani somessa, jossa julkaisen sisältöä nimimerkillä @eevakart Facebookissa ja Instagramissa.