SYLI 2022
50 X 100CM
Akryylimaalaus kankaalle. Lisäksi fosfori- ja uv-maalia.
Koti Tukholmassa.
Halaava karhu ja Nainen löytyivät tällä kertaa kaatamastani abstraktista pohjasta. Pitkälle maalauksen loppuvaiheisiin saakka en tiennyt mitä aihe tarkoittaa. Maalasin vain mitä näin. Sattumat ja intuitio osoittivat jälleen, että suunnitelmallisuus oli turhaa ja luulot vääriä. Kun luottaa prosessiin, se vie uskomattomien aarteiden luo. Tietämättömyyttä voi olla vaikeaa sietää, mutta palkinto on sitä suurempi. Minun henkilökohtainen tulkintani vei tunteeni turvaan ja lohtuun. Se polku johti karhumaisen isäni luokse; kuinka kipeä ja paljas se kohta minussa onkaan vielä tänäkin päivänä.
Usealla kansalla on oma versionsa karhun ja naisen yhteisestä tarinasta, mm. voguleilla, ostjakeilla, Pohjois-Amerikan intiaaneilla ja kreikkalaisilla. Suomen kolttalappalaisilla on myös omansa. Vienan Karjalassa ja suomensukulaiskansojen mansien ja hantien joukossa karhunlihaa ei syödä lainkaan tämän pyhän liiton vuoksi.
Suomessa karhulle on ollut lähes kaksisataa erilaista nimeä. Monet nimet johtuvat usein siitä, ettei pyhän eläimen nimeä saanut ääneen tai varsinkaan turhaan sanoa. ”Karhu” on tullut sanasta ”karhea”, viitaten sen turkkiin. Muita nimiä karhulle ovat mm. Ohto, Otso, Mesikämmen, Lullamoinen (joka tarkoittaa pehmeää olentoa), Metsän Kuningas, Kultarinta ja Kouvo. ( esim. avioliitossa saamani sukunimi ”Kouvalainen” tarkoittaa pientä karhua tai metsän olentoa).
Perimmäinen syy karhun erityisasemaan kansantarustossa ja merkityksissä liittyy sen ihmismäiseen hahmoon; se osaa kävellä, sillä on viisi sormea, luusto on kalloa lukuunottamatta hyvin samankaltainen ja jopa imetysasento on ihmismäinen. Habituksensa lisäksi karhun kerrottiin olevan taivaanjumalan poika, joka on tullut taivaasta ja palaa taivaaseen. Karhumyytit muistuttavat paljon pyhimysmyyttejä. Entisaikana uskottiin jumalten ruokkivan karhuja talven ajan, mikä pidettiin todisteena jumaluudesta.
Karhulla ja naisella on myös luonnollinen yhteys; molemmilla uskottiin olevan erityisen voimakasta taikaa, väen voimaa. Naisen väkeä pidettiin jopa voimakkaampana kuin karhun. Suomalaisessa kirosanastossa tämä nykyisin sopimaton ja karkea ilmaisu on alkuperältään pyhä ja voimakas. Jopa siinä määrin, että nainen pystyi suojelemaan karjaa karhulta ”pyllyttämällä” karjaa ympäröivät metsät ja vihkimällä karjaportin pyhäksi. On vain Universumin loogista huumoria, että Keskiaikaiset kirjoitukset todistavat Neitsyt Marian symbolieläimen olleen nimenomaan karhu.
*Syli 2022 on painettu myös 50:n kappaleen minierään taidejulisteita sekä taidekorttipakkaan. Pakassa Syli on kortti numero 8, avainsanalla ”LOHTU”.
Ote Kalevalasta:
Missä Ohto synnytelty,
mesikämmen käännytelty?
Kuun luona, tykönä päivän,
otavaisten olkapäillä.
Sieltä on maahan laskettu
hihnoissa hopeisissa,
kultaisissa kätkyissä.
Kiinnostuitko maalauksistani? Ota yhteyttä!
Uutiskirjeen tilaamisen lisäksi voit seurata taidematkaani somessa, jossa julkaisen sisältöä nimimerkillä @eevakart Facebookissa ja Instagramissa.