LAPSIA / дітей 2023

30 x 40 cm

Sekatekniikka erikoispaperille. Mustat valmiskehykset.

Hyväntekeväisyysteos: 800€ suoraan Pelastakaa Lapset Ry:n kautta Ukrainaan avuksi.

Koti Kirkkonummella.

Oletko nähnyt kuvan ”Khersonin Pojasta”? Tämän kuvan on ottanut unkarilainen valokuvaaja Hajdú D. András. Tämä kuvassa oleva poika on kotoisin Khersonista. Hän selvisi hengissä Venäjän miehityksestä. Kuva julkaistiin maailmanlaajuisesti kaikkialla uutisissa. Minäkin näin sen ensimmäistä kertaa Ilta-Lehdessä. Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24.2.2022. Tämä sekatekniikkapiirros on saanut inspiraationsa Khersonin Pojasta. Olen pyytänyt lupaa käyttää tätä kuvaa inspiraationa valokuvaajalta itseltään, ja onneksi hän vastasi kyllä.

Tuo pojan katse kirjaimellisesti särki sydämeni. Hän on saman ikäinen kuin oma poika, jopa näyttää paljon häneltä. Se voisi olla minun poika. Hän on jonkun poika. Venäjän aiheuttama tuska on mittaamatonta. Kuinka monta ukrainalaista lasta on kuollut, loukkaantunut, joutunut orvoksi, maanpaossa tai pakkosiirretty miehittäjän maahan, traumatisoitu eliniäksi? En voi edes kuvailla niitä tunteita ja ajatuksia, joita minulla on kaikkia niitä ukrainalaisia lapsia ja heidän perheitään kohtaan. Venäjästä puhumattakaan.

Yritin vangita piirrokseen pojan katseen, joka on niin samannäköinen kuin minun poikani. Silmien värjäys keltaisella ja sinisellä symboloi ukrainalaista henkeä.Taideteoksen reunojen polttaminen tuntui vain oikealta. Hänen rinnassaan oleva teksti on venäjäksi ”Lapset”. Kaikki näkevät uutisista tekstin, joka on kirjoitettu siviilisuojien eteen ihmisten suojelemiseksi pommi-iskuilta. Turhaan.

Käden jälki on poikani. Pyysin yllättynyttä poikaani laittamaan kätensä sydämelleni rakkaudella. Ja kun hän niin teki, asetin sen täsmälleen samaan asentoon paperille mallia varten. Sen mallin asetin Khersonin Pojan sydämen päälle. Suojeluksi, ajatuksella ”Olen samanlainen poika kuin Sinä”. Kaikki minussa oli siellä. Piirtäminen kirjaimellisesti sattui, itkin niin monta kertaa tämän prosessin aikana. Toivon, että tämä taide kunnioittaa kaikkia sodan enkeleitä.

Lapsia 2023 oli osa ystäväni ja Aurora4UA Ry:n perustajan Mariia Gavriushenkon Jyväskylässä järjestämää yhteisnäyttelyä ”Enkeleille”, sodan vuosipäivänä. Hyväntekeväisyystaidetoiminta vie katsojan ajatukset ukrainalaisten pariin ja rohkaisee tukemaan Venäjän hyökkäyssodan runtelemaa Ukrainaa.

Kiinnostuitko taidetoiminnastani? Ota yhteyttä!

    YHTEYS 2023 tilaa uutiskirje eevakart lumoudu taiteesta subscribe

    Tilaa uutiskirje!

    Tilaajana saat ilahtua taideuutisistani ensimmäisten joukossa.

    Ei roskapostia! Lue lisää tietosuojaselosteesta INFO-sivulta.

    Uutiskirjeen tilaamisen lisäksi voit seurata taidematkaani somessa, jossa julkaisen sisältöä nimimerkillä @eevakart Facebookissa ja Instagramissa.